Retinoidy w kosmetyce

Do grupy retinoidów zaliczamy witaminę A oraz jej pochodne.  Są one najskuteczniejszymi substancjami przeciwstarzeniowymi. Regulują wydzielanie łoju oraz redukują ilość melaniny co przyczynia się do stopniowe rozjaśniania przebarwień. Zapewniają skórze zdrowy i młody wygląd. W kosmetykach najczęściej wykorzystuje się retinoidy I generacji:

  • estry retinylu
  • retinal
  • retinol

Jednak są one biologicznie nieaktywnymi formami, które muszą ulec przemianie do kwasu retinowego. Okres jesienno-zimowy to najlepszy czas na stosownie pielęgnacji z witaminą A.

Retinol jest skuteczną, czystą wersją witaminy A, ale posiada kilka istotnych wad. Retinol jest wysoce niestabilny i w kosmetyku jego aktywność szybko i znacząco spada. Dodatkowo czysty retinol jest drażniący dla skóry. Ma też zazwyczaj syntetyczne pochodzenie. Jednak jest najczęściej stosowanym w kosmetykach retinoidem. W opinii Komitetu Naukowego UE ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (SCCS) stosowanie w kremach do twarzy lub rąk w stężeniu 0,3% jest bezpieczne. Należy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu kosmetyków z retinolem, ponieważ ulega on rozkładowi pod wpływem światła słonecznego. Podczas stosowania takich kosmetyków należy unikać przebywania na słońcu oraz stosować kremy z wysokim filtrem (SPF50+). Retinol przynosi wiele korzyści, jednak istnieją też negatywne strony jego stosowania:

  • może powodować podrażnienia, zaczerwienienia skóry
  • nie wolno go stosować w okresie letnim
  • nie mogą go stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Retinal to pochodna witaminy A, która przekształcana jest w skórze do kwasu retinowego i retinolu. Posiada wielokierunkowe działanie przeciwstarzeniowe. Wysoce stabilna pochodna forma. Najczęściej stosowany jest w kosmetykach anty-aging, przeznaczonych do skóry trądzikowej i z przebarwieniami.

Estry witaminy A czyli palmitynian i octan retinolu – to stabilne formy, odporne na działanie światła i tlenu. Mają one jednak najsłabsze działanie dlatego też co raz częściej rezygnuje się z ich użycia na rzecz bardziej aktywnych form.