Badania przeciwdrobnoustrojowe kosmetyków

badania przeciwdrobnoustrojowe

 

Badania przeciwdrobnoustrojowe kosmetyków służą do monitorowania zanieczyszczeń powstających podczas procesu wytwarzania produktów kosmetycznych. Ważny jest każdy etap procesu – zarówno pozyskanie surowca, sama produkcja, jak i końcowe etapy pakowania. Zatwierdzenie kosmetyków jest możliwe tylko w sytuacji, gdy bezpieczeństwo stosowania produktów kosmetycznych zostanie należycie udokumentowane. 

BEZPIECZEŃSTWO MIKROBIOLOGICZNE

Zanieczyszczenia mikrobiologiczne mogą mieć różne źródła. Zakażenie może mieć swe źródło w surowcu, jak również na etapie produkcji. Przyczyną skażenia mikrobiologicznego może być również bezpośredni kontakt wyrobu kosmetycznego z mikroorganizmami w trakcie jego użytkowania, a to stanowi poważne ryzyko dla zdrowia konsumenta. Z tego właśnie względu konieczne jest przeprowadzanie badań mikrobiologicznych  – aby zminimalizować możliwości zakażenia i sprawić, by nasz produkt kosmetyczny był bezpieczny. 

ŹRÓDŁA SKAŻENIA MIKROBIOLOGICZNEGO

Do głównych źródeł zakażeń mikrobiologicznych możemy zaliczyć skażenia związane z produkcją kosmetyków, zwane skażeniami pierwotnymi oraz skażenia związane ze stosowaniem wyrobów kosmetycznych – tak zwane skażenia wtórne. Przy procesie produkcji kosmetyków warto zwrócić uwagę na czystość oraz jakość surowców naturalnych. To one mogą bowiem posiadać na swoich częściach różne patogeny (mikroflora towarzysząca), które przez brak odpowiedniej obróbki mogą zasiedlić nasz przyszły krem do twarzy – a nikt z nas tego by nie chciał. Pochylmy się również nad jednym z popularniejszych składników kosmetycznych: wodą. Niestety, ona także może stanowić źródło skażenia mikrobiologicznego. Dlatego też zwraca się uwagę na to, by już na etapie produkcji badać jakość samej wody używanej do przygotowania gotowego kosmetyku.

ODPOWIEDNIE ŚRODOWISKO PRODUKCYJNE

Co jeszcze wpływa na czystość mikrobiologiczną naszych produktów kosmetycznych? Wymieniliśmy już surowce oraz składniki, które wykorzystuje się do produkcji. Został nam zatem jeszcze jeden ważny aspekt – czystość miejsca, w którym nasze kosmetyki powstają. Cała linia produkcyjna, ale także laboranci, personel działający przy produkcji oraz powietrze powinno spełniać określone normy. Idealnie byłoby, gdyby produkty kosmetyczne przygotowywać w CLEAN ROOM’IE, czyli pomieszczeniu o kontrolowanych parametrach środowiskowych. Laboratorium Chemlab posiada clean room, dzięki czemu jest w stanie zapewnić najwyższą czystość przy opracowywaniu receptur wyrobów kosmetycznych. Jeśli pragniesz samodzielnie (ze swoim zespołem) opracować kosmetyk, możesz również skorzystać z naszego clean room’u – napisz do nas, abyśmy przedstawili Ci ofertę. 

RODZAJE BADAŃ

Podstawowym parametrem, który badamy przed zwolnieniem wyrobu kosmetycznego do konfekcji, jest potwierdzenie czystości produktu kosmetycznego. Każdy kosmetyk musi spełniać określone parametry. W naszym laboratorium wykonujemy badania mikrobiologiczne zgodnie z najnowszymi normami dla poszczególnych szczepów bakterii oraz grzybów:

Ogólna liczba tlenowych bakterii mezofilnych: PN-EN ISO 21149:2017

  • Candida AlbicansPN-EN ISO 18416:2016
  • Pseudomonas AeruginosaPN-EN ISO 22717:2016
  • Staphylococcus AureusPN-EN ISO 22718:2016
  • Escherichia ColiPN-EN ISO 21150:2016

Dla produktów, które nie spełniają normy PN-EN ISO 29621:2017 (produkty niskiego ryzyka mikrobiologicznego) niezbędne jest wykonanie testu konserwacji, tzw. challange test. 

Służy on potwierdzeniu, czy zastosowany konserwant chroni kosmetyk przed rozwojem mikroorganizmów. Trwa 4 tygodnie, a badane są następujące szczepy drobnoustrojów:

  • Staphylococcus aureus
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Candida albicans
  • Rscherichia coli
  • Aspergillus brasiliensis

Testy konserwacji prowadzimy zgodnie z normą PN-EN ISO 11930:2019. Dla produktów spełniających normę PN-EN ISO 29621:2017 test konserwacji nie jest obowiązkowy.

W naszym laboratorium wykonujemy także test aktywności wody dla produktów zawierających ją w niewielkich stężeniach będących produktami niskiego ryzyka mikrobiologicznego. W przypadku, gdy wartość testu wyniesie poniżej 0,75, testy konserwacji oraz badania mikrobiologiczne nie są konieczne. 

Zarówno dla surowców jak i produktów kosmetycznych istnieje także możliwość przygotowania testów cytotoksyczności, ocenę ryzyka toksykologicznego, toksyczność substancji, genotoksyczność i wiele innych specjalistycznych badań zgodnie z wymaganiami klienta.

Dla specyficznych produktów kosmetycznych zakres badań dodatkowych jest bardzo szeroki, dlatego chętnie odpowiemy na każde pytanie związane z takimi testami. Specyficzne badania kosmetyków wypunktowaliśmy poniżej.

  • Ocena mikrobiomu skóry i błon śluzowych
  • Ocena zdolności kosmetyku redukcji kwasów cukrowych w jamie ustnej
  • Ocena zdolności kosmetyku do wybielania płytki nazębnej
  • Ocena skuteczności działania kosmetyków do stóp
  • Ocena skuteczności bakteriobójczej i grzybobójczej kosmetyków
  • Ocena skuteczności działania preparatów antycellulitowych
  • Ocena efektu „Push Up” kosmetyku
  • Ocena efektów działania kosmetyków typu „No Tears”