Rokrocznie obserwujemy, jak przemysł kosmetyczny powiększa się o nowe produkty. Gdy przedsiębiorca zamierza wprowadzić na rynek nowy produkt kosmetyczny, staje przed wyzwaniem: gdzie i jak wykonać niezbędną dokumentację? Jakie badania mikrobiologiczne musi wykonać? Jak ocenić bezpieczeństwo kosmetyków? Droga do wprowadzenia produktu kosmetycznego do obrotu może nie jest krótka, ale wcale nie oznacza, że jest trudna. Jeśli tylko wybierze się odpowiednie laboratorium do współpracy, specjaliści przeprowadzą przedsiębiorcę krok po kroku przez drogę od wykonania receptury do akceptacji nowego kosmetyku na rynku.
Jak wprowadzić produkt kosmetyczny na rynek? | Badania mikrobiologiczne
Przed wprowadzeniem nowego wyrobu kosmetycznego do obrotu na terenie Unii Europejskiej, konieczne jest przebadanie i ocenienie, czy spełnia on standardy bezpieczeństwa jego użytkowania przez Konsumentów. Wymaga to m. in.: oceny zgodności składu kosmetyku z obowiązującymi przepisami prawa, oceny toksykologicznej składników produktu, oceny ekspozycji, ryzyka dla składników kosmetyku, oceny wyników przeprowadzonych badań laboratoryjnych i dermatologicznych oraz przypadków wystąpienia działania niepożądanego. A wszystko to dla dobra przyszłego konsumenta.
Badania mikrobiologiczne
Badanie, czy kosmetyk jest czysty mikrobiologiczne, to jedno z podstawowych parametrów składające się na raport z Oceny Bezpieczeństwa Kosmetyków. Określa ono obecność (bądź nieobecność) drobnoustrojów, a także umożliwia oznaczenie ilościowe mikroorganizmów chorobotwórczych. Obecność jakich mikroorganizmów należy badać? Do podstawowych badań mikrobiologicznych produktów kosmetycznych należy oznaczenie ilości pleśni i drożdży. Dodatkowo: określenie ogólnej ilości bakterii tlenowych mezofilnych, wykrywania obecności pałeczek Pseudomonas aeruginosa (bakterie gram ujemne.), gronkowców złocistych Staphylococcus aureus (bakterie gram dodatnie) oraz grzybów Candida albicans, a także pałeczek okrężnicy Escherichia coli (bakterie gram ujemne.)
Normy unijne
W Laboratorium Chemlab wykonujemy badania mikrobiologiczne zgodnie z aktualnymi normami:
- Ogólna liczba tlenowych bakterii mezofilnych: PN-EN ISO 21149:2017
- Candida albicans: PN-EN ISO 18416:2016
- Pseudomonas aeruginosa: PN-EN ISO 22717:2016
- Staphylococcus aureus: PN-EN ISO 22718:2016
- Escherichia coli: PN-EN ISO 21150:2016
Warto wspomnieć, że dla produktów niskiego ryzyka mikrobiologicznego zgodnie z normą PN-EN ISO 29621:2017 nie są wymagane badania mikrobiologiczne.
Oceny Bezpieczeństwa Kosmetyków wykonuje się dla gotowych produktów, co wiąże się z brakiem możliwości zmiany składu po wykonaniu badań. Gdyby zaszła konieczność wprowadzenia zmian w składnikach wyrobu, konieczne będzie obligatoryjne określenie nowej oceny.
Choroby bakteryjne
Jesteśmy przekonani, że nikt nie będzie podważał słuszności wykonywania badań mikrobiologicznych nowych wyrobów kosmetycznych. Wynik tych badań jest decydujący – od niego bowiem zależy, czy produkt zostanie dopuszczony do obrotu. Jakie byłyby konsekwencje wprowadzenia na rynek zanieczyszczonego produktu? Oprócz kar nałożonych na producenta, skażony drobnoustrojami kosmetyk stwarza realne zagrożenie dla konsumentów. Może wywoływać choroby bakteryjne, stany zapalne skóry i błon śluzowych.
Gronkowiec złocisty – choroby
Wspomniany wyżej Staphylococcus aureus może odpowiadać za powstawanie chorób skóry. Do chorób wywoływanych przez ten patogen możemy zaliczyć m.in.: zapalenie mieszków włosowych, liszajec pęcherzykowy, ropnie mnogie pach, ropnie mnogie niemowląt, czyrak.
Pseudomonas aeruginosa – choroby
Pseudomonas aeruginosa, dawniej zwany Bacterium aeruginosum/ Pseudomonas pyocyanea, charakteryzuje się metalicznie połyskującymi koloniami na agarze odżywczym, dzięki czemu zawdzięcza swoją nazwę (łac. aes – metaliczny). Ten drobnoustrój odpowiada za szereg chorób m. in. okolic oczu: wrzód (zapalenie) rogówki, zapalenie woreczka łzowego czy zapalenie spojówek. Doskonale obrazuje to stopień zagrożenia wiążący się z używaniem np. kremu pod oczy, który nie byłby odpowiednio przebadany pod kątem czystości mikrobiologicznej.
Candida albicans – kandydoza
Candida albicans to mikroorganizm, który wchodzi w skład mikroflory błon śluzowych przewodu pokarmowego, układu moczowo-płciowego, oddechowego, oraz skóry. Nie wywołuje on objawów chorobowych u około 50–70% populacji ludzi. Jednak u pacjentów z zaburzeniami immunologicznymi powoduje infekcje o charakterze układowym oraz powierzchniowym. Patogen ten może prowadzić do rozwoju powierzchniowej kandydozy skór i błon śluzowych.
Oferta | badania mikrobiologiczne
Laboratorium Chemlab oferuje wykonywanie badań mikrobiologicznych zgodnie z normami polsko-unijnymi według najwyższych standardów jakościowych. Zapraszamy do zapoznania się z naszą bogatą ofertą usług oraz zachęcamy do kontaktu telefonicznego (+48 793 620 650) oraz mailowego (biuro@chemlab.com.pl).